Syropy smakowe mają szerokie zastosowanie. Stosując je ożywiamy smakowo desery, drinki, napoje gazowane, a także kawę i herbatę – w sezonie letnim i zimowym. Proporcje i ilości dodatku zależą wyłącznie od naszej wyobraźni smakowej i gustu.

Syropy smakowe do kawy i herbaty

Kawosze, którzy zapragnęliby odmiany smakowej, mogą skorzystać z bogatej oferty dostępnych w sklepie Vincenzi oryginalnych, włoskich syropów.

Kawa to napój, który komponuje się z dodatkami karmelowymi i czekoladowymi. Pasują do niego nuty wanilii, toffi, migdałów i nugatu. To dlatego kawy wspaniale współgrają z klasycznym Irish Cream, ze smakiem orzechów laskowych, czekoladowych ciasteczek czy mleka migdałowego. Wielbicieli oryginalnych rozwiązań z pewnością zachwyci kawa z dodatkiem pistacji, słonego karmelu czy mokka z miętą a amatorzy słodyczy docenią smakowe syropy do kawy Cioccolato Bianco (Biała Czekolada), kardamonowy czy tradycyjny cynamon. Ten ostatni zresztą świetnie komponuje się również z herbatą. Syropy do kawy i herbaty to również uniwersalny Blue Curacao wyśmienity także do drinków, czy Canna Di Zucchero (Cukier Trzcinowy). Rozmaite smaki oferowanych przez nas syropów doskonale komponują się z obydwoma napojami, chociaż niektóre z nich pasują szczególnie do herbaty – choćby malina, cytryna, róża czy brzoskwinia. Zwolennicy oryginalnych aromatów i niekonwencjonalnych połączeń z pewnością docenią takie smakowe syropy do herbaty jak Gelsomino (Jaśmin), Viola (Fiołek) czy Cetriolo (Ogórek) – orzeźwiający zwłaszcza mrożony napój.

Syropy do mrożonych kaw

Miłośnikom kawy ochłodę w letnie dni przyniesie z pewnością wersja mrożona tego napoju. Większość oferowanych przez Vincenzi syropów zalecanych do kawy świetnie komponuje się zarówno w wersji letniej – lżejszej, jak i gorącej – z latte, mokką oraz espresso. Niektóre jednak szczególnie dobrze współgrają z kawą schłodzoną lodami waniliowymi lub tradycyjnymi kostkami lodu. Syropy do kawy mrożonej to przede wszystkim czekoladowy Cioccolato, słodki Caramello, English Toffe z nutką prażonej kawy, czy Coffee o intensywnym aromacie mokki. Ich zadaniem jest pobudzenie kubków smakowych uśpionych przez zimno serwowanego płynu i podkreślenie walorów klasycznego smaku oraz słodyczy deseru.

Syropy do gorzkiej kawy

Każdy syrop z natury rzeczy odznacza się dużą zawartością cukru, niezależnie od tego, czy bazą produktu jest cukier pozyskiwany z buraków cukrowych, trzciny, czy też fruktoza. Ze względu na tę właściwość jednak zwolennicy kawy gorzkiej powinni dozować go w mniejszych ilościach oraz zainteresować się raczej smakami esencjonalnymi, które nawet w małych dawkach będą potrafiły przebić się przez intensywny aromat naparu. Niektóre produkty, jak choćby Amaretto, doskonale nadają się jako syropy do gorzkiej kawy, ze względu na gorzkawą nutę smakową. Syrop Amaretto opiera się na likierze o tej samej nazwie. Wytwarza się go z mandorla amara, czyli gorzkich migdałów, które doskonale komponują się z kawą. Podobnie ciekawym syropem podkreślającym gorycz czarnego napoju jest również smak Orzata, zwana po polsku Orszadą, której gorzki smak jest kompozycją jęczmienia, gorzkich migdałów, wanilii i olejku z kwiatu pomarańczy.<?p>

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl